Социални Мрежи

Вземете музиката на всякъде с вас!

29 август 2017
Вземете музиката на всякъде с вас!

Бъдещето на музиката е безжично. Или хайде да го кажем иначе – поточно. Съвременните супермощни смартфони и таблети отдавна изпратиха в историята добрите стари mp3 плейъри и днес вече огромна част от потребителите слушат любимите си изпълнения именно така – мобилно.

 

И това е логично – в крайна сметка откъм поддръжка на формати и възможности за свързване този клас устройства са сбъдната мечта на всеки меломан. Какво се случва обаче, когато искате да споделите музикалното преживяване с някого? Да вземете музиката си навсякъде с вас и да си организирате импровизирано парти на плажа с приятели или просто да слушате последния албум на Coldplay, докато карате велосипеда си в близкия парк, но мразите слушалки?

 

Тогава на помощ ви идват безжичните говорители и по-точно един много специфичен техен представител – базиран на Bluetooth технологията. Защо точно на този клас колони обръщаме внимание и поради каква причина смятаме, че те са идеалното решение за всеки мобилен аудиофил – на тези и още няколко въпроса ще се опитаме да отговорим в този текст.

 

Що е то Bluetooth Speaker?

До не чак толкова отдавна всеки уважаващ себе си говорител се нуждаеше от кабел, който да го свързва с източника, възпроизвеждащ звука. После обаче дойде ерата на безжичните връзки, в която днес, както може би знаете, господстват два основни стандарта – Wi-Fi и Bluetooth. Базираните на втория от тях говорители използват същата технология за безжично предаване на аудио сигнал, на каквато разчитат и добре познатите ви хендсфрий устройства за мобилни телефони или безжичните автомобилни системи за озвучаване.

 

На пазара ще намерите и много Wi-Fi базирани модели, но за мобилните потребители Bluetooth-базираните говорители са по-удачен избор по няколко основни причини. Първо, те по правило са значително по-компактни от Wi-Fi аналозите, които най-често са предназначени за стационарна (домашна) употреба. Второ, Bluetooth-базираните модели се свързват директно към източника на звук (смартфон, таблет, лаптоп или друго мобилно устройство), докато Wi-Fi аналозите изискват поддържаща безжична мрежа. На трето място, Bluetooth моделите (поне на теория) предлагат малко по-високо качество на звука, но това е доста условно, тъй като е характеристика, варираща много сериозно от модел към модел.

 

Защо Bluetooth?

Няколко аргумента в подкрепа именно на този клас говорители, ако сте мобилен почитател на музиката. Едно от най големите предимства на този клас тонколони е техният изключително компактен размер. Макар да варират като габарити, по-голяма част от този клас системи са с размерите на кутийка кока-кола – много лесни за пренасяне и използване във всякакви условия – на плажа, в планината, в парка или дори в колата.

 

Освен това свързването им с произволен източник на звук е по-лесно от детска игра – активирате Bluetooth протокола за връзка на вашето мобилно устройство, сдвоявате (paired) с говорителите и сте готови да слушате музика. Накрая Bluetooth говорителите са и с автономно захранване, т.е. разполагат с вградена батерия, така че са независими от външни източници на енергия.

 

Сподели: